Biologické odstraňování pařezů houbami

K odstraňování pařezů dodáváme  podhoubí hlívy ústřičné, vybrané ze 16 druhů z banky velmi známého  mykologického institutu v Evropě, které  je interně nazýváno telecím. Především stromy, které stojí u silnic a musí být pokáceny (např.  topoly, buky, kaštany) se ošetřují v ekologicky vyspělých státech  přednostně touto metodou, neboť manuální odstranění pařezů

- je pracovně velmi náročné
- způsobuje značné škody, především, když stromy stojí u příkopů
- nezabraňuje vytváření nežádaných výhonků!!!


Stromy se kácejí zpravidla v zimním období a pařezy doporučujeme očkovat s narůstajícími  vnějšími teplotami , přičemž se nabízejí dvě metody:

1) Z pařezu se odřízne motorovou pilou 3 až 4 cm silný kotouč a na čerstvě seříznutou plochu pařezu se nanese 1 až 2 centimetrová vrstva  podhoubí na slámě  nebo na zrnu. Poté se odříznutý kotouč položí opět na pařez (čerstvě seříznutá plocha kotouče k čerstvě seříznuté ploše pařezu) a kotouč se k pařezu přiklepne třemi  hřebíky. To vše se následně zakryje černou fólií z umělé hmoty, která musí dobře zakrývat styčnou plochu mezi odříznutým kotoučem a pařezem a která  by se měla ještě z obou stran utěsnit buď motouzem, nebo  sešívačkou, neboť je velmi důležité, aby byla spára ve které je podhoubí, velmi dobře zakryta! Nakonec se vše zakryje zeminou, listím, či podobným .

2) Na obvodu pařezu se vytvoří několik zářezů  hlubokých 10-20 cm. Tyto se naplní podhoubím na slámě nebo na zrnu , které se  zakryjí a utěsní fólií a dále se postupuje, jak bylo uvedeno.
 

Po 3 měsících může být ochranná fólie odstraněna, po 6 měsících se již většinou objevují první plodnice, za 3 roky jsou pařezy ( rozhodující je tloušťka ) většinou rozloženy.

0čkovat  pařezy lze až do 12 měsíců po skácení stromů i na podzim, zaručeny by však měly být  venkovní teploty nad 18 °C nejméně 6 týdnů po očkování. Očkovat lze jen pařezy listnáčů.

Obsahem litrového balení doporučujeme kupř. očkovat 2 pařezy o průměru 30-40 cm
nebo
4-5 kmenů pokácené v prosinci a lednu -  o průměru do 30-40 cm a délce 40 cm.

             Podhoubí uchovávejte při teplotách 2 až 7 °C  (např. v dolní přihrádce ledničky)

Info: http://lecive-houby.wz.cz
karelmozga@aol.com